Tips till våra valpköpare

 Vid 8 veckor är det dags för valpen att flytta till sitt nya hem.

Då valpen hämtas är det viktigt att den får sitta i husses eller mattes famn där den får trygghet/stöd under bilfärden. Att sätta valpen längst bak i en kombi är rena gungan för valpen och den blir lätt åksjuk.

Det är viktigt att valpens första upplevleser i den nya miljön blir positiva.

När valpen kommit hem ska den i  lugn och ro få undersöka sin nya miljö, bekanta sig med nya röster, dofter, föremål och ev andra husdjur. Eftersom valpen gärna vill undersöka ditt ansikte kan du lägga dig på golvet och kela med den.

 

Första natten

valpen ska sova utan sina syskon kan den bli orolig (individuellt).  Det kan vara nödvändigt att sova hos valpen på golvet om du inte vill ta upp den i sängen.

Oftast räcker det med att ge valpen en ombonad låda med en filt att kura in sig i. Ställ lådan nära sängen så att du med handen kan ge valpen kontakt och trygghet.

 Att lämna valpen skrikande vid en dörr är ingen bra start, den kommer att somna av utmattning,  den upplever otrygghet och kan bli svår att lämna i framtiden.

 

När valpen känner sig trygg och hemmastadd kan den få en bestämd plats att ligga på (valpen hittar oftast en plats själv).  Ni bestämmer själva om ni vill ha hunden i sängen eller någonannastans, men du måste vara konsekvent.

 

Koppelträning

Ett läderhalsband och ett långt koppel behövs (redan då valpen hämtas). På resan hem behöver valpen rastas och skulle den bli skrämd i nya miljöer är det bra om den är kopplad.

 

Vid de första övningarna kan det bli tvärstopp då valpen känner attdet tar emot. Visa valpen en godis, vänd ryggen till och gå ifrån valpen med lockande röst.

 

Rumsrenhet

Hur snabbt valpen blir rumsren beror på hur du bor, årstiden, din konsekvens, samt valpens mognad.

Ta ut valpen direkt när den vaknat, lekt eller ätit.

 För att inte behoven skall bli bundna till en plats är det viktigt att rasta på olika platser. Ge beröm när den gör behoven ute.

Ge aldrig valpen obehag om den uträttat  något inne.

 Valpens mat

Det är viktigt med rätt  balans mellan näringsämnena.

Det vanliga är att uppfödaren ger en rekommendation om vad valpen är van att äta och vad den lämpligen bör äta. Det bästa är att följa detta den första tiden.

Låt valpen vara i fred när den äter.

 

Vill man inte att hunden ska tigga vid matbordet skall den heller inte matas där.  Nonchalera hunden .

Man kan vänja hunden att ligga på en bestämd plats när familjen samlas kring matbordet.

  

Ensam hemma

 Hundar har olika medfödda förutsättningar för att kunna vara ensamma.  Vissa hundar blir lätt oroliga och tuggar sönder saker.

Andra skäller så fort de hör något. Det är hundens medfödda egenskaper som påverkar hur den uppträder.

Det är viktigt att börja vänja valpen vid att vara ensam korta stunder. Man får prova sig fram, en del hundar kan man behöva begränsa utrymmet för så att den endast får vara i köket eller hallen.

När man lämnar valpen ska den vara ordentligt rastad, lugn och ha fått sina behov tillgodosedda. Låt gärna radion vara på som sällskap.

Var neutral och  lugn när du lämnar valpen.

 När du kommer hem säger du ”hej” till hunden och nonchalerar den, gör ingen stor affär av att du kommit hem.     


 

Pälsvård

Pälsen är dubbel, bestående av täta täckhår med tillräcklig underull och en långa (ca 7 cm eller mer på bakdelen) ganska sträva täckhår. Den är inte slät utan lätt vågig. Uttalat lockig päls är inte tillåten. Hårstråna växer väldigt tätt ihop, de är fina och torra, men framförallt aldrig silkig. Där pälsen är lång tenderar den att stå i "tofsar" vilket gör att en Schapendoes ser mer omfångsrik ut än den egentligen är, speciellt vid bakdelen. Pälsen fäller inte, som hos många andra raser. Den yttre pälsen fälls inte ur, däremot fäller underullen mer eller mindre konstant.

Den yttre sträva pälsen gör att den inte drar till sig så mycket smuts.

En Schapendoes ska inte trimmas eller klippas, och en korrekt pälskvalitet växer så att den ger ett något rufsigt/ovårdat intryck. 

En ordentlig genomborstning av pälsen behövs då och då för att den inte ska bli tovig. Den döda underullen lossnar i regel vid en normal urborstning.,


Ca. en gång i månaden bör man gå igenom hunden grundligt. Tänderne ska rensas mot tandsten, och klorna klippas, om de är långa. Likadant bör för tät hårväxt i öronen hållas efter eftersom för mycket hår där kan skapa problem.

Den idealiska Schapendoespälsen är en mycket lättskött päls., om man är konsekvent och sköter den regelbundet.
Gör pälsvården till en mysstund som både du och hunden ser fram emot.

Redskap
 

Borste

Pudelkam

Som när det gäller det mesta här i livet så lönar det sig att skaffa bra grejor från början. En borste av god kvalitet är naturligtvis något dyrare men den betalar sig i längden. Skaffa en borste med äkta borst, den håller och den sliter inte så mycket på pälsen

Generella råd
Lär den lilla valpen redan från början att det är du som bestämmer (i varje fall när det gäller den dagliga pälsvården). Träna valpen en liten stund varje dag och lär den att det är skönt och mysigt att bli borstad. Valpen bör redan från början få lära sig att stå på ett stadigt bord gärna med en gummimatta som underlag, det går bra att använda en vanlig bilmatta. Vänj den vid att stå på bordet medan du borstar den och kollar tänder, öron, klor etc. Låt inte valpen hoppa ner själv utan lyft ner den. Genden mycket beröm och gärna en godbit, medan den fortfarande står kvar på bordet. Det är då den är duktig, inte när den har kommit ner! Om du vänjer din valp vid detta tidigt i livet så har du på ett lätt sätt undvikit många framtida problem, du har en hund som accepterar att hanteras av dig själv och vid framtida veterinärbesök och eventuella utställningar.


Detta gör man inte för att valpen behöver borstas varje dag utan för att ge valpen en positiv inställning till pälsvård och att vänja den vid att stå på ett bord, så glöm inte att berömma den mycket så att det blir en positiv upplevelse för hunden.

Färger
Alla färger är tillåtna på en Schapendoes men man uppskattar den blå/grå till svarta färgen mest. De flesta Schapendoes förändrar sin färg genom hela livet. Det är inte ovanligt att en svartfödd Schapendoesvalp blir grå som vuxen. Även den valp som vid 8 veckor är svart/blå med nästan vita hårtoppar ut mörknar med åren och kan i många fall vara nästan svart vid vuxen ålder